För barnen utan framtid.

Jag vill skriva ett inlägg som inte handlar om min vardag, utan om nån annans. Flera andras. Inte för att jag känner alla, men för att jag känner MED alla.

Det finns människor, barn och ungdomar, som flyr sitt land för andra skäl än krig. De kommer till Sverige för att de ser en chans till nånting bättre. Kanske för sig själv. Kanske för att kunna tjäna pengar till nån förälder eller släkting. De flyr från extrem fattigdom för att överleva.

De här barnen får inte stanna här. Extrem fattigdom är inget skäl att få asyl. Och kanske bör det inte vara det? Kanske finns det bra anledningar till att det inte är? Det vet jag inte.

De här barnen kommer hit och får snabbt möta verkligheten. De får snabbt veta att de inte kommer få stanna.

Och vet ni vad som händer då? De får en lång väntetid då de desperat behöver pengar. För att kunna överleva när de kommer tillbaka sitt land. Inte leva. Bara överleva.

De hamnar i en desperat situation. En situation där de inte ser någon framtiden. De gör inte det av den enkla anledningen att de inte har någon. De ser fängelse som nånstans att bo. De ser kriminalitet eller prostitution som enda sättet att tjäna pengar. För att det är det.

Medan vi dricker kaffe kan vi tänka lite på de här barnen. Tycka lite synd om. I bästa fall förfäras över deras öde. I värsta fall bara vara förbannad över symtomen. På deras sjukdom ”hopplöshet”.

Dessa, oftast pojkar, som är 12, 13, 14, 15, 16… kanske till och med ännu yngre. De som vrider och vänder efter en hjälpande hand, men som förskjuts i hatiska blickar och dömande åsikter.

Vet ni hur det känns att prata med ett sånt barn? När hopplösheten har dödat glöden i ögonen, i drömmarna och i fantasin?

Borde det inte finnas nåt att göra? Som vi kan göra? Borde vi inte kunna vara den där hjälpande handen? På riktigt?

Publicerad av Familjen Aboutaouk-Larsson

Vår familj består av två vuxna, två barn och en änglavakt. Livet förändrades när min 13-årige son plötsligt dog och bloggen handlar nu om livet som fortsätter. Det innehåller vårt familjeliv, pysseltips och mängder av renoveringar :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: